Rast izvoza i suficita konditorskih proizvoda

Bez autora
Dec 04 2011

Na sastanku Grupacije proizvođača konditorskih proizvoda proizvoda Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju i vodoprivredu Privredne komore Srbije (PKS) sa ministrom Dušanom Petrovićem i predsednikom PKS Milošem Bugarinom, dogovoreno je formiranje Nacionalnog komiteta, sa predstavnicima konditorske i mlekarske industrije, proizvođačima sladoleda i predstavnicima nadležnog ministarstva, koji će jednom mesečno pripremati predloge za bolje poslovanje. Posle sednice Grupacije proizvođača konditorskih proizvoda Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju i vodoprivredu PKS, održana je konferencija za medije na kojoj su govorili Dušan Petrović, ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, Miloš Bugarin, predsednik PKS i Miroljub Aleksić, predsednik Grupacije proizvodjača konditorskih proizvoda PKS i generalni direktor kompanije "Pionir" Subotica.

Rast izvoza i suficita konditorskih proizvodaNa sastanku Grupacije proizvođača konditorskih proizvoda proizvoda Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju i vodoprivredu Privredne komore Srbije (PKS) sa ministrom Dušanom Petrovićem i predsednikom PKS Milošem Bugarinom, dogovoreno je formiranje Nacionalnog komiteta, sa predstavnicima konditorske i mlekarske industrije, proizvođačima sladoleda i predstavnicima nadležnog ministarstva, koji će jednom mesečno pripremati predloge za bolje poslovanje.

Posle sednice Grupacije proizvođača konditorskih proizvoda Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju i vodoprivredu PKS, održana je konferencija za medije na kojoj su govorili Dušan Petrović, ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, Miloš Bugarin, predsednik PKS i Miroljub Aleksić, predsednik Grupacije proizvodjača konditorskih proizvoda PKS i generalni direktor kompanije "Pionir" Subotica.

Kako je istaknuto, u konditorskoj industriji radi pedesetak kompanija, koje zapošljavaju 9.000 radnika, a posredno od ove delatnosti živi oko 50.000 ljudi. Obrt ove grupacije na godišnjem nivou je pola milijarde evra. Konditorska industrija je za devet meseci 2011. godine ostvarila proizvodnju od 93,1 hiljada tona, što je za oko osam posto, ili oko 8.000 tona, manje od proizvodnje ostvarene u istom periodu prošle godine.

Vrednost spoljnotrgovinske razmene konditorskih proizvoda u ovom periodu je 141,3 miliona dolara i za dva posto je veća u odnosu na isti period prošle godine. Vrednost izvoza veća za 8,4 posto i iznosi 100,6 miliona dolara, dok je vrednost uvoza  manja za 10,7 posto i iznosi 40,6 miliona dolara. U spoljnotrgovinskoj razmeni konditorskih proizvoda ostvaren je suficit od oko 60 miliona dolara, što je za 27 posto više od suficita ostvarenog u istom periodu prethodne godine.

Kako je rekao Dušan Petrović, ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, za Srbiju u kojoj se dva miliona ljudi bavi poljoprivredom, konditorska industrija je od neprocenjive važnosti. U proteklih nekoliko meseci napravljeni su ozbiljni pomaci koji su od suštinske važnosti za povećanje konkurentnosti ove industrije. Šećer je pojeftinio sa više od 100 dinara na 80 dinara, a dogovorene su i visine novih kvota i olakšice za uvoz biljnih masti, lešnika i mleka u prahu, uz stimulisanje domaće proizvodnje ovog artikla.

Ministar Dušan Petrović posebno je istakao formiranje Nacionalnog komiteta, u kome će učestvovati predstavnici konditorske i mlekarske industrije, proizvođači sladoleda i predstavnici nadležnog ministarstva. Jednom mesečno pripremaće se predlozi, koji će preko ministarstva biti upućivani Vladi u vezi sa spoljnotrgovinskim režimom poslovanja, kvotama, carinama i prelevmanima. Proteklih nekoliko meseci je napravljena konsolidacija tržišta, a u narednoj godini konditorska industrija može da napravi ozbiljan progres i da bude jedan od liftova koji će podići srpsku poljoprivredu, objasnio je ministar Petrović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik